Jan de Jong-huis open voor publiek
De Bossche School-architect Jan de Jong (1917-2001) – de tovenaarsleerling van monnik-architect dom Hans van der Laan – heeft zijn leermeester in vele opzichten overtroffen. Dom Van der Laan (1904-1991) is inmiddels wereldwijd bekend, om zijn architectuurtheorie rond het ‘plastische getal’, om zijn boeken, om zijn verstilde crypte (1956-61) en kerk 1956-67) van abdij Benedictusberg in Vaals.
Eind jaren vijftig al ontstond tussen beide mannen een bijzondere chemie, waarbij de getalenteerd ambachtsman-architect De Jong de inzichten van dom Van der Laan in baanbrekend moderne gebouwen gestalte wisten te geven. Dat was nog maar het begin van een omvangrijk, eigenzinnig oeuvre waarin de mogelijkheden, en de grenzen van de theorie van het‘plastische getal’ steeds verder werden uitgebuit. Tientallen woningen, kerken en raadhuizen ontwierp de publiciteitsschuwe De Jong, waarvan slechts enkele, zoals zijn klooster in Maarssen, enige landelijke bekendheid kregen.
Wereldwijd wordt de abdijkerk van dom Van der Laan beschouwd als bijzonder architectonisch erfgoed, en jaarlijks wordt het door honderden architectuurliefhebbers uit vele landen bezocht. Met het Jan de Jong-huis, zijn wereldse tegenhanger, is het anders gesteld. Pas sinds 2001 begint het gebouw langzaamaan bekendheid te krijgen. Dat ligt deels aan het gebruik, het is namelijk nog steeds de woning van mevrouw De Jong-de Groot. Het heeft ook te maken met Jan de Jong zelf, die nooit veel op had met publiciteit.
Het woonhuis (met kantoor) van architect Jan de Jong (1917-2001), gebouwd tussen 1956 en 1983, is een uniek voorbeeld van de Bossche School-architectuur. Het is slechts enkele dagen per jaar geopend voor publiek. De Dag van de Architectuur (zaterdag 22 & zondag 23 juni) en de Open Monumentendag (zaterdag 14 & zondag 15 september) zijn een unieke kans om dit huis te zien.
In het voorjaar van 2012 maakte Kim Zwarts foto’s van het Jan de Jong-huis, in het kantoor wordt een selectie van zijn werk getoond.
Meer informatie op de site van de Jan de Jongstichting