Van Der Laan Stichting
contact
nieuws
webshop
sitemap
english
MENU
actueel
van der laan stichting
dom hans van der laan
het plastisch getal
in beeld
publicaties
contact
links
nieuwe educatieve website
introductie
tekst en uitleg
voorbeelden

morphotheek

“De Blokkendoos”, noemt Van der Laan zijn morphotheek. En inderdaad, het leermiddel om vormen te verduidelijken heeft veel weg van een doos vol blokken waarmee menig kind zich urenlang stil heeft vermaakt.

De morphotheek bestaat uit 36 verschillende vormen die verkregen zijn door acht maten uit het matenstelsel te combineren. Iedere rechthoekige vorm bestaat uit drie dimensies: lengte, breedte en hoogte. De hoogte is in deze morphotheek constant gehouden, of is het de breedte? Het ligt er maar aan hoe je ze neerzet. De vormen kunnen overzichtelijk worden neergelegd en je zult ontdekken dat er verschillende groepen zijn te herkennen. Een groep met blokken (rood), hierbij verschillen de 3 maten lengte, breedte en hoogte niet zoveel van elkaar.

Een andere groep zijn de staven (geel), daarvan wordt in één richting onderscheid gemaakt met de andere 2 maten. En de derde groep zijn de platen (blauw), waarbij in twee richtingen maten worden verlengd ten opzichte van de kleinste maat. In het midden blijft een vierde groep (lichtgrijs) over die Van der Laan de blanke vormen noemt. Deze vormen hebben van alles wat en zijn zowel een beetje blok, staaf als plaat.

In iedere groep zou je een kernvorm kunnen aanwijzen die in het midden ligt (iets lichter van kleur). Deze vier krachtige kernvormen zijn de ‘vertegenwoordigers’ van hun groep.

Een hele reeks van 36 verschillende vormen heb je ter beschikking om allerlei dingen te maken en te ontdekken of om naar te kijken en….. spelen!

Matenstelsel van deze morphotheek: 16 (1/7) 21 (1/5) 28 (1/4)
37 (1/3) 49 (3/7) 65 (4/7) 86 (3/4) 114 (1)


<< terug